11.4.06

Gavín afirma que la resolució del dictamen sobre les obres del Museu Diocesà 'crea les bases per la disgregació de la col·lecció'

Lleida.- El president de la Diputació de Lleida, Isidre Gavín, considera que la resolució del dictamen sobre les obres d'art del Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal 'crea les bases per la disgregació de la col·lecció'. Gavín ha criticat la confusió del document i ha afegit que si no es clarifiquen els punts de la resolució aniran als tribunals per saber si s'ajusta o no a la llei vigent.

Àngels Antón / ACN / 10-04-2006 / 19:51h.


Les primeres reaccions a l'autorització de la sortida de les obres d'art que actualment es troben al Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal no s'han fet esperar. El president de la Diputació de Lleida ha fet una primera valoració provisional en la que ha afirmat que el document està ple d'irregularitats, contradiccions i errors.

Gavín ha denunciat que hi ha documents als quals no han tingut accés. Així ha explicat que l'acte d'acord subscrit el passat 18 de gener no forma part de l'expedient, tal i com indica el document.

Per aquesta raó, ha afirmat que donarà de marge fins la reunió del plenari del Consorci del Museu Diocesà de Lleida, prevista pel 25 d'abril, i si no es clarifiquen els punts de la resolució aniran als tribunals per saber si s'ajusta o no a la llei vigent, 'ja que es tracta d'un text molt confús'.

A més, ha afegit que la resolució no es pot portar a la pràctica. 'Amb aquest document les obres d'art no poden marxar', ha dit Gavín. El president de la Diputació de Lleida considera que aquesta resolució va en contra dels interessos de Lleida i que vulnera els acords presos pel Consorci.

El president de la Diputació de Lleida considera que més que tancar el litigi per les obres del Museu Diocesà s'obre una nova i llarga etapa. A més, ha afegit que si finalment les obres surten del museu, des de l'ens provincial iniciaran els tràmits necessaris per reclamar les peces d'art que hi hagi repartides per altres museus.


-----------------------------------------------

10/4/06
Contra la disgregació dels fons del Museu Diocesà

El president de la Diputació de Lleida, Isidre Gavín, acompanyat del diputat responsable de Cultura, Antoni Balasch, i de l’assessora jurídica de l’ens, Xari Rodríguez, ha declarat en conferència de premsa, amb motiu de l’anunci fet per la consellera de Cultura, Caterina Mieras de donar el vist-i-plau al Bisbat de Lleida per a la cessió a la diòcesi de Barbastro-Monzón d’obres d’art del Museu Diocesà, que “amb aquesta decisió es creen les bases perquè la col·lecció es disgregui, i per tant es desnaturalitza el que diu la Llei de Patrimoni”.

Per això, afirma que la Diputació arribarà fins els tribunals per saber si aquesta actuació s’ajusta a llei, tot i restar a l’espera de la reunió del plenari de Consorci que s’ha de celebrar el proper 25 d’abril.

El president de la Diputació ha assenyalat també que “s’estan vulnerant i alterant els acords del Consorci amb aquesta decisió”, i ha catalogat de fals que la resolució de la conselleria s’hagi fet en base als acords presos pel mateix Consorci. En aquest sentit ha dit que “trobem contradiccions en el document, i del mateix document amb els acords del Consorci”.

D’altra banda, també ha denunciat “greus irregularitats i defectes” en el document, com ara defectes de forma, en el sentit que es recull que l’acte de l’acord subscrit el passat 18 de gener forma part de l’expedient, “i això és fals, com ho és que en formés part l’informe del senyor Jarza, de data 15 de març, que no hi ha figurat mai, quan aquest document sí que el cita”.

Gavín ha contradit la consellera en el sentit que ha assenyalat que no es que la resolució estimi parcialment res, sinó que s’estima de forma condicionada. Així ha dit que “se sap tan poca cosa, per ara que és difícil parlar-ne, és un document molt confús”. Per això ha insistit en el fet d’anar a la via judicial per clarificar-ho tot.

També ha destacat que “les obres d’art, amb aquest document no poden marxar. Aquí s’intenta dir, amb 11 termes diferents a la paraula disgregació, que les obres poden marxar, o sigui que se senten les bases perquè això pugui passar”. Per això Gavín diu que “és clarament una resolució en contra dels interessos de Lleida”, i ha considerat aquesta postura una situació més natural si es tractés de la consellera de Cultura d’Aragó, i mai de la de Catalunya.

Ara es torna a obrir un nou episodi “que no sabem quan acabarà. Deixa el conflicte més obert que mai. Deixa –afegeix- obert un procés que afebleix la posició del Bisbat de Lleida i de tothom que diu que no es pot disgregar la col·lecció”.

El president de la Diputació ha reiterat la fermesa de la institució a l'hora de defensar allò que és de llei, i ha assegurat que la Diputació no permetrà que es faci a un museu de Lleida allò que no passa a cap museu del món. No està ajustat a dret i a més, no hi ha cap sentència que ho justifiqui”, ha finalitzat.

Lleida, 10 d’abril de 2006

www.diputaciolleida.catSegre (11/4/06)Bon Dia (11/4/06)


La Mañana (11/4/06)

Manifest sobre les obres d'art de
la Franja de Ponent dipositades al
Museu Diocesà de Lleida


Notícies anteriors sobre el Museu Diocesà de Lleida
El web de la Franja de Ponent/ vspace=10 align=
Catalunya 1714
Institució Cultural de la Franja de Ponent


Més notícies


Powered by Blogger 
Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal