11.4.06

Cultura autoritza la sortida de les obres d'art del Diocesà de Lleida si es manté unida la col·lecció

Lleida.- El dictamen elaborat pels serveis jurídics del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya autoritza el bisbe de Lleida, Francesc Xavier Ciuraneta, a disposar de les obres d'art del Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal si es compleixen un sèrie de condicions. Entre elles destaca el manteniment de la unitat de la col·lecció mitjançant la gestió unitària per part d'un òrgan executiu i decisori.
Àngels Antón / ACN / 10-04-2006 / 13:53h.


Aquest òrgan ha d'estar format per representants de totes les parts afectades en aquest conflicte.

El Departament de Cultura tenia fins a principis d'abril per respondre la carta enviada pel bisbe de Lleida, Francesc Xavier Ciuraneta, on demanava permís a la Generalitat per disposar de les peces que ara es troben al Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal i així poder donar compliment al lliurament de les obres establert en el decret de la Congregació dels bisbes.

Tot i que el decret de la Congregació de Bisbes de Roma va ordenar al bisbat de Lleida tornar a l'Aragó les obres d'art de les parròquies de la Franja dipositades al Museu Diocesà de Lleida, la legislació vigent exigeix una autorització del Govern per poder treure de Catalunya les peces en litigi, ja que es tracta d'obres d'art incloses al catàleg del Patrimoni Artístic Nacional de Catalunya.

Aquest dilluns la consellera de Cultura, Caterina Mieras, s'ha traslladat a Lleida per donar a conèixer la resolució del dictamen que 'autoritza, de forma parcial, Ciuraneta a disposar de determinats béns sempre i quan es compleixin un seguit de mesures per a garantir la unitat i la integritat de la col·lecció del museu'.

A més de la gestió unitària, el dictamen exigeix com a condició que es faciliti la creació de més d'una seu museística, que s'editi un catàleg únic del conjunt de les obres i que s'estableixi una política conjunta d'itinerància d'obres o exposicions. Aquests compromisos hauran de ser impulsats per un patronat propositiu i consultiu que també s'haurà de crear amb representants de totes les parts afectades.

La consellera ha informat tots els membres que formen part del Consorci del Museu i el bisbat de Barbastre Montsó de la resolució donada a conèixer públicament aquest dilluns. A partir d'ara, qui no estigui conforme amb el resultat té la possibilitat representar un recurs potestatiu davant la conselleria de Cultura o un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Bon Dia (11/4/06)


La Mañana (11/4/06)


Segre (11/4/06)

El govern autoritza el trasllat de l'art de la Franja en litigi

El departament de Cultura imposa nou condicions d'obligat compliment per a la cessió La Diputació de Lleida amenaça de dur l'acord als tribunals El president aragonès dóna per desbloquejat el conflicte

Mònica Borrell

El departament de Cultura ha autoritzat el trasllat de les 113 obres d'art en litigi del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal cap a l'Aragó, però condicionat al compliment obligatori de fins a nou mesures, entre les quals es destaca el manteniment de la unitat de la col·lecció i una gestió unitària entre totes les parts implicades, que passaria per un òrgan executiu i decisori.

Es tracta d'una resolució administrativa que ahir va donar a conèixer a Lleida la consellera Caterina Mieras en resposta a la sol·licitud del bisbat de Lleida en què li demanava permís per disposar de les peces i així poder donar compliment al lliurament de les obres establert en el decret de la Congregació de Bisbes del Vaticà. L'autorització del govern és necessària, ja que les obres estan incloses al catàleg de patrimoni artístic nacional de Catalunya.

La consellera va destacar que aquesta decisió s'ha fet recolzada en informes tècnics i defugint qualsevol valoració d'aspectes que no són competents del departament, com ara el relatiu a la propietat. Mieras va explicar que la resolució adoptada "autoritza el bisbe de Lleida, Francesc Xavier Ciuraneta, de forma parcial a disposar dels béns" sempre que es compleixin un seguit de mesures per garantir la unitat i la integritat de la col·lecció.

Així, les condicions que el bisbat ha de complir són nou i es basen en acords entre les parts implicades per aconseguir una gestió conjunta de la col·lecció, polítiques unitàries de preservació i difusió. També preveu la creació de diferents seus. Mieras fa afegir que la resolució està en la línia de la proposta de pacte que el consorci del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal va aprovar el 18 de gener i va insistir que no es descatalogarien les obres.


Possibilitat de recurs

La consellera ha convocat una reunió del plenari del consorci per al 25 d'abril per valorar el document. Mieras va comunicar ahir la decisió a totes les parts, i qui no hi estigui d'acord té la possibilitat de presentar un recurs potestatiu davant la conselleria de Cultura o un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Mentrestant, el bisbat de Lleida es va limitar a comunicar que els seus serveis jurídics estudien el contingut de la resolució per donar una resposta adequada a l'espera de la convocatòria del plenari del consorci.

En canvi, el bisbe de Barbastre-Montsó, Alfonso Millán, va dir ahir que la decisió de la Generalitat "facilitarà" al bisbe de Lleida, Francesc Xavier Ciuraneta, el compliment del decret del Vaticà, i es va mostrar confiat en la resolució "positiva i constructiva " del procés. Millán va avançar que es posarà en contacte de forma immediata amb Ciuraneta per determinar el tràmit de devolució.

La reacció contrària a la decisió de Cultura va ser immediata. El president de la Diputació, Isidre Gavín, va qualificar de "penosa" l'actuació de la conselleria i va denunciar que la resolució "posa les bases per a la disgregació de les obres". Gavín va afirmar que el document està ple d'irregularitats i confusions i va afegir que, si no es clarifiquen, "acudirem als tribunals".

Per la seva banda, la Institució Cultural de la Franja de Ponent considera la resolució "una traïció". El seu portaveu, Guillem Chacón, va indicar que el govern està contribuint a "l'espoli del nostre patrimoni cultural". L'oficina parlamentària de CiU a Lleida va titllar de lamentable la situació i va acusar Mieras de prendre a Lleida l'art del Diocesà.


"Pas transcendental"

Diferent va ser la lectura a l'Aragó. El president aragonès, Marcelino Iglesias, va afirmar que aquesta resolució del govern suposa "un pas transcendental" que permetrà desbloquejar un litigi que feia més de deu anys que durava. Per la seva banda, la Chunta Aragonesista va felicitar-se de la decisió, tot i que considerar "inadmissible" que Catalunya imposi condicions i que l'Aragó accepti.

El litigi entre els bisbats de Barbastre-Montsó i Lleida sobre les peces d'art es va originar fa més deu anys amb la segregació de les parròquies de la Franja, quan 111 parròquies d'Osca que fins aleshores havien estat adscrites a la diòcesi lleidatana van passar a dependre de l'aragonesa.

AVUI (11/4/06)

Manifest sobre les obres d'art de
la Franja de Ponent dipositades al
Museu Diocesà de Lleida


Notícies anteriors sobre el Museu Diocesà de Lleida
El web de la Franja de Ponent/ vspace=10 align=
Catalunya 1714
Institució Cultural de la Franja de Ponent


Més notícies


Powered by Blogger 
Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal